App Review: Google Chrome voor iOS

AMSTERDAM -Tijdens de I/O conferentie heeft Google bekend gemaakt dat het bedrijf de sterk opkomende browser Chrome nu ook naar de iPhone en iPad brengt. De browser is vanaf vandaag al te downloaden in de AppStore.

Gebruikers die bekend zijn met Google Chrome voor de desktop zullen bij het openen direct opmerken dat de vormgeving van de iPad versie van de browser nagenoeg hetzelfde is als op de desktop.
Dit zorgt ervoor dat de app voor bestaande Google Chrome gebruikers in veel opzichten herkenbaar zal zijn. Hierdoor vereist de browser weinig uitzoekwerk. Hierdoor werkt Chrome direct erg prettig en is de drempel om over te stappen laag.

De iPhoneversie van Google Chrome is met het oog op het schermformaat iets anders vormgegeven. Hierbij heeft het bovenste deel van het scherm veel weg van de standaard Safari browser in iOS.
Een groot verschil zit hem echter in het onderste gedeelte van het scherm. Zo heeft Google ervoor gekozen om de volledige interface van de browser te verwerken in het bovenste deel van het scherm, zonder hierbij dit deel meer aanwezig te laten zijn.
Dit geeft het gevoel dat het scherm groter is en er meer ruimte over blijft voor de content. Hiermee geeft Chrome een meer ontspannen internet ervaring dan de standaard browser in iOS.

Door de restricties die Apple oplegt bij het uitbrengen van een browser voor iOS, is het een grote uitdaging om te werken aan de snelheid hiervan. Zo is Google verplicht dezelfde engine te gebruiken als bij de Safaribrowser.
De eerste benchmarks tonen aan dat Google Chrome hierdoor tot vier keer slomer scoort op Javascripttests. Uit de praktijk blijkt echter dat de snelheid van de browser weinig verschillen vertoont ten opzichte van Safari.
Daarentegen wist Google Chrome enkele websites wel aanzienlijk sneller te laden. Dit geldt echter maar voor een klein deel van de geteste websites.

Google Chrome weet zichzelf verder te onderscheiden door de toevoeging van enkele handige functies die ook beschikbaar zijn in de desktopversie van de browser. Zo is er eenvoudige toegang tot een incognitomodus ingebouwd. Hiermee worden bezochte websites niet opgeslagen in de browsergeschiedenis.
Daarnaast is het mogelijk om met behulp van een Google-account automatisch tabbladen en bladwijzers te synchroniseren met andere apparaten die gebruik maken van Google Chrome als browser.

Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om onderweg direct door te werken aan internetsessies die zijn begonnen op een vaste computer. Deze functie werkt erg goed en is bijzonder handig voor mensen die veel onderweg zijn.
Een andere handige aanvulling aan de browser is dat er bij het intypen van een website automatisch suggesties worden gegeven. Zo is het bij populaire websites in veel gevallen al genoeg om de eerste letters in te typen. Google Chrome vult dit vervolgens aan met suggesties die niet alleen gebaseerd zijn op de browser geschiedenis, maar ook afkomstig zijn van het internet.
Met deze functie wordt browsen weer net even wat sneller en dat werkt prettig.

Ondanks dat Google Chrome op bepaalde gebieden een flinke stap voor lijkt te lopen op Apple’s Safari, is het tot op heden niet mogelijk voor gebruikers om Chrome volledig in te zetten als primaire browser.
Zo biedt iOS niet de mogelijkheid om een andere browser als standaard in te stellen, waardoor Safari altijd zal worden gebruikt voor bijvoorbeeld het openen van een geselecteerde link. Apple zou er goed aan doen door deze vorm van concurrentie toe te laten binnen iOS.

Een andere grote browser die is uitgekomen voor iOS is Opera. Door het gebruik van compressie op de servers van Opera is deze browser een stuk sneller dan Safari. Deze vorm van compressie heeft echter wel als nadeel dat websites in principe statisch worden weergegeven in iOS, waardoor veel content op het web niet goed toegankelijk is. Dit heeft ervoor gezorgd dat Opera nooit als volwaardige vervanger van Safari heeft kunnen fungeren.

Kortom, Google Chrome is een absolute aanrader voor mensen die net even wat sneller willen browsen met behulp van handige functies. Daarnaast is de browser overzichtelijk en herkenbaar vormgegeven. De snelheid van de browser is in de praktijk helaas geen echte verbetering ten opzichte van Safari. Daarnaast maken de restricties van Apple het gebruik als primaire browser lastig.

+ Herkenbare, overzichtelijke vormgeving
+ Synchronisatie met behulp van Google Account
+ Handige functies die het browsen makkelijker maken
- Geen duidelijke snelheidswinst ten opzichte van Safari
- Geen mogelijkheid tot instellen als primaire browser

Platform: iOS & Android, Prijs: Gratis

(Source: Nu.nl)

UTC

19 Dec 2018 - 13:26

Who's new

  • Joris
  • OCS
  • locje
  • Charlotte
  • Rutger Westen
  • Martijn van Beek
  • FUH
  • Rozemarijn
  • Eveline
  • Kevin Verburg

"No taste..."

"The only problem with Microsoft is they just have no taste."

* Steve Jobs in 'Triumph of the Nerds' (1996)

Crew Onboard

There are currently 0 users and 104 guests online.

Recent comments

Popular Callsigns

Disclaimer

TRApple.nl is 'Affiliate Free'  We are totally independent and have no affiliations with Apple, Boeing, TESLA or any other gadget provider what so ever. We reserve the right to refer to ourselves as ‘we’ and be as partial as we like. If you don't like that, stop consuming our bandwidth.
Have a good flight...

Company Freq.

You're not permitted to post shouts.
Willem-JanSinds 2 dagen werkt iTrans niet meer bij mij, is er een update ?? gr, WJ17 May 2017 - 08:24
Willem-JanGoedemorgen all,17 May 2017 - 08:24
KoenBeste trapple, Heb sinds kort een one plus 3t met android versie 7. Als ik in de standby app een datum wil selecteren dan sluit de app zich. Daarna moet je alles weer invoeren oftewel de app is niet te gebruiken. Groetjes, Koen Schimmel11 Feb 2017 - 11:17
AwesomeThx, Cees, for your donation to keep TRApple & eTRA safe and stable.27 Mar 2015 - 10:33
Awesome@steven: http://trapple.nl/content/agenda-niet-te-zien19 Feb 2015 - 18:53
X