Uw auto of vliegtuig gaat straks ook uw emoties monitoren: “Stop even, u bent geïrriteerd!”

Angry female driver

Wetenschappers werken aan een manier om autorijden nog veiliger te maken. Ze ontwikkelen camera’s die uw emoties – die uw rijgedrag negatief kunnen beïnvloeden – monitoren.

Wanneer we rijden, zijn er verschillende factoren die ons rijgedrag beïnvloeden. De mate van vermoeidheid is een belangrijke. Maar ook emoties oefenen invloed uit. Vooral wanneer automobilisten geïrriteerd zijn, kan dat resulteren in agressiever, minder oplettend en dus gevaarlijker rijgedrag.

Infraroodcamera

Het zette onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne aan het denken. Zou het niet mogelijk zijn om een emotiedetector in auto’s in te bouwen? Ze namen de proef op de som met een infraroodcamera die twee gezichtsuitdrukkingen opspoorde: woede en walging.

Foto’s en filmpjes

Eerst lieten de onderzoekers de camera foto’s met daarop gezichten met een bepaalde uitdrukking zien. Aan de hand van die foto’s ‘leerde’ de camera woede en walging detecteren. Vervolgens lieten de onderzoekers de camera videobeelden zien waarop mensen gezichtsuitdrukkingen lieten zien. Die filmpjes waren gemaakt in ‘alledaagse omstandigheden’: in een kantoor en in een auto.

Moeilijkheid

Die experimenten verliepen prima. In de meeste gevallen bleek de camera in staat te zijn om irritatie te detecteren. En in de gevallen dat dat niet lukte, kwam dat doordat mensen irritatie op heel uiteenlopende manieren kunnen uiten. Dat zal altijd een moeilijkheid zijn, zo erkennen de onderzoekers.

Desalniettemin zien de onderzoekers wel mogelijkheden voor hun systeem. Ze willen er wel nog iets verder aan sleutelen. Overigens kan het systeem dat de onderzoekers voor ogen hebben niet alleen uw emoties monitoren: er zit ook een sensor ingebouwd die uw vermoeidheid in de gaten houdt door te kijken hoe vaak u uw oogleden sluit.

(Source: scientias.nl)

UTC

15 Nov 2018 - 12:58

Who's new

  • Joris
  • OCS
  • locje
  • Charlotte
  • Rutger Westen
  • Martijn van Beek
  • FUH
  • Rozemarijn
  • Eveline
  • Kevin Verburg

"No taste..."

"The only problem with Microsoft is they just have no taste."

* Steve Jobs in 'Triumph of the Nerds' (1996)

Crew Onboard

There are currently 0 users and 64 guests online.

Recent comments

Popular Callsigns

Disclaimer

TRApple.nl is 'Affiliate Free'  We are totally independent and have no affiliations with Apple, Boeing, TESLA or any other gadget provider what so ever. We reserve the right to refer to ourselves as ‘we’ and be as partial as we like. If you don't like that, stop consuming our bandwidth.
Have a good flight...

Company Freq.

You're not permitted to post shouts.
Willem-JanSinds 2 dagen werkt iTrans niet meer bij mij, is er een update ?? gr, WJ17 May 2017 - 08:24
Willem-JanGoedemorgen all,17 May 2017 - 08:24
KoenBeste trapple, Heb sinds kort een one plus 3t met android versie 7. Als ik in de standby app een datum wil selecteren dan sluit de app zich. Daarna moet je alles weer invoeren oftewel de app is niet te gebruiken. Groetjes, Koen Schimmel11 Feb 2017 - 11:17
AwesomeThx, Cees, for your donation to keep TRApple & eTRA safe and stable.27 Mar 2015 - 10:33
Awesome@steven: http://trapple.nl/content/agenda-niet-te-zien19 Feb 2015 - 18:53
X