Geen strafbare feiten Vueling-toestel

Vueling Radio

Uit het onderzoek naar wat er zich heeft afgespeeld in het Vueling-toestel, waarvan eind augustus korte tijd werd vermoed dat het was gekaapt, zijn geen strafbare feiten naar voren gekomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem bekendgemaakt.

Het Spaanse vliegtuig verloor onderweg naar Schiphol plotseling het radiocontact met de luchtverkeersleiding. Daarop werd besloten het onder begeleiding van twee F-16's aan de grond te zetten.

Uit het onderzoek van het OM, de Koninklijke Marechaussee en de Luchtvaartpolitie, blijkt dat de drie aanwezige radiotoestellen functioneerden. Het probleem deed zich voor toen een kortdurende storing optrad op de radiofrequentie die op dat moment werd gebruikt. Dat komt echter vaker voor, aldus de onderzoekers.

De piloten hebben verklaard dat ze de storing niet hebben gemerkt. 'Dat is niet opmerkelijk, omdat er op dat moment geen redenen waren contact op te nemen met de luchtverkeersleiding', aldus het OM in een verklaring op de website.

Piloten en de luchtverkeersleiding hebben niet voortdurend contact, alleen op momenten dat er een instructie volgt vanuit de luchtverkeersleiding of op initiatief van de piloot.

Vliegbeweging

Het onderzoek richtte zich verder op de afwijkende vliegbeweging die het toestel uit Malaga maakte. Doordat op dezelfde dag op Schiphol een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden, ontstond enig oponthoud op de luchthaven. Daardoor moesten piloten in de wacht, waarbij ze enkele keren een bocht naar rechts moesten maken. Het Vueling-toestel vloog echter eerst naar links.

Naar nu blijkt, is dit veroorzaakt door de automatische piloot, die ervoor zorgt dat het vliegtuig zo efficiënt mogelijk op de gewenste koers komt. Aangezien het toestel al iets te ver was doorgevlogen, werd eerst een bocht naar links gemaakt om op de juiste route te komen. Vanaf dat moment vlogen de piloten wel volgens het wachtpatroon, luidt de conclusie van de onderzoekers.

De drie partijen hebben hiermee het onderzoek afgerond.

(Source: ANP)

UTC

17 Jan 2019 - 03:35

Who's new

  • Joris
  • OCS
  • locje
  • Charlotte
  • Rutger Westen
  • Martijn van Beek
  • FUH
  • Rozemarijn
  • Eveline
  • Kevin Verburg

"No taste..."

"The only problem with Microsoft is they just have no taste."

* Steve Jobs in 'Triumph of the Nerds' (1996)

Crew Onboard

There are currently 0 users and 142 guests online.

Recent comments

Popular Callsigns

Disclaimer

TRApple.nl is 'Affiliate Free'  We are totally independent and have no affiliations with Apple, Boeing, TESLA or any other gadget provider what so ever. We reserve the right to refer to ourselves as ‘we’ and be as partial as we like. If you don't like that, stop consuming our bandwidth.
Have a good flight...

Company Freq.

You're not permitted to post shouts.
Willem-JanSinds 2 dagen werkt iTrans niet meer bij mij, is er een update ?? gr, WJ17 May 2017 - 08:24
Willem-JanGoedemorgen all,17 May 2017 - 08:24
KoenBeste trapple, Heb sinds kort een one plus 3t met android versie 7. Als ik in de standby app een datum wil selecteren dan sluit de app zich. Daarna moet je alles weer invoeren oftewel de app is niet te gebruiken. Groetjes, Koen Schimmel11 Feb 2017 - 11:17
AwesomeThx, Cees, for your donation to keep TRApple & eTRA safe and stable.27 Mar 2015 - 10:33
Awesome@steven: http://trapple.nl/content/agenda-niet-te-zien19 Feb 2015 - 18:53
X