'De iPad' (Volkskrant column van Kader Abdolah, 10 mei 2010)

Kader Abdolah

We leven in een bijzonder tijdperk, de techniek kan elk moment als een ploegijzer onze vastgeroeste gewoontes doorploegen. De komst van de iPad op de Amerikaanse markt heb ik meegemaakt en ik heb die stapels dozen gezien die de Applewinkels werden binnengebracht. Op de campus van de universiteiten heb ik er lange tijd samen met de studenten mee gespeeld. Het is een boeiende belevenis om een nieuwe uitvinding in een superieure computerzaak voor het eerst te bewonderen. De winkeliers zetten er allerlei bijzondere programma’s op en het scherm lijkt echt magisch.

Van de vrouw des huizes ontving ik een innovatieve bedreiging: ‘Zonder er eentje mee te nemen kom je niet terug!’

Dus kocht ik er een en maakte me meteen zorgen over de douane-inspectie op Schiphol. Ze zouden mijn Amerikaanse geschenk in beslag nemen en zeggen: ‘We zijn nog niet zover in Nederland. U moet tot november wachten!’

Ik verstopte het apparaat onder mijn kleding in mijn koffer, maar mijn zorgen waren niet nodig geweest want eenmaal op Schiphol aangekomen, was het Koninginnedag. Iedereen kreeg een oranje elastieken armband en een vlaggetje in zijn hand gedrukt.

Het nieuwe toestel veranderde meteen enkele patronen in mijn dagelijkse gedrag.
Vroeger dacht ik altijd dat de geur van inkt en papier onlosmakelijk met het plezier van het lezen verbonden was. Maar dat bleek direct een vals denkbeeld. Voorheen werd ik elke ochtend om 7 uur wakker, daalde ik de trappen af, sloeg mijn jas over mijn schouders, zette mijn pet op, pakte de sleutel, liep naar de brievenbus en haalde de Volkskrant. Een tv- toestel is een ouderwets apparaat van de vorige eeuw gewordenDeze tijd is nu voorbij. Met een vingerbeweging lees ik de krant online. Het is zo plezierig, ik had het niet verwacht. Ik las voorheen de krant ook online als ik op reis was, maar het lezen op de iPad is een andere belevenis, ach wat waren we ouderwets. Mijn Volkskrant is nu mooier, chiquer en uitdagender dan ooit.

De tijd van een leesbril is ook voorbij, als ik een boek lees vergroot ik de alinea met twee vingers. En in één beweging haal ik het woordenboek. We leven in een bijzonder tijdperk, de techniek kan elk moment als een ploegijzer onze vastgeroeste gewoontes doorploegen. Er is een magisch realisme aan het ontstaan. Ik wacht bijvoorbeeld niet meer op de uitzending van Pauw & Witteman, en ik kijk niet gedwongen naar de zeven minuten reclame, ik roep ze met een gebaar op in bed.

Afgelopen week heb ik tijdens het journaal meer dan tien keer naar het incident op 4 mei op de Dam gekeken. Een tv- toestel is een ouderwets apparaat van de vorige eeuw geworden. Daarop kun je de angst niet voelen. Ik zoomde in op het gezicht van Balkenende op de iPad, daar zag ik de angst. Een televisietoestel is niet in staat om de bange ogen van Maxime Verhagen in de massa te laten zien. Ik zag de koningin. Ze was niet bang, daar heb ik bewijs van. Maar de koningin moet zich niet meteen weg laten voeren door de bange mensen om haar heen. Zo kan de vorstin de angst niet bezweren onder haar volk.
Majesteit! Ik heb u van dichtbij gezien. Blijf staan waar u staat! Het past bij u.

(Source: Kader Abdolah in De Volkskrant, 10 mei 2010)

UTC

21 Oct 2018 - 12:07

Who's new

  • Joris
  • OCS
  • locje
  • Charlotte
  • Rutger Westen
  • Martijn van Beek
  • FUH
  • Rozemarijn
  • Eveline
  • Kevin Verburg

"No taste..."

"The only problem with Microsoft is they just have no taste."

* Steve Jobs in 'Triumph of the Nerds' (1996)

Crew Onboard

There are currently 0 users and 47 guests online.

Recent comments

Popular Callsigns

Disclaimer

TRApple.nl is 'Affiliate Free'  We are totally independent and have no affiliations with Apple, Boeing, TESLA or any other gadget provider what so ever. We reserve the right to refer to ourselves as ‘we’ and be as partial as we like. If you don't like that, stop consuming our bandwidth.
Have a good flight...

Company Freq.

You're not permitted to post shouts.
Willem-JanSinds 2 dagen werkt iTrans niet meer bij mij, is er een update ?? gr, WJ17 May 2017 - 08:24
Willem-JanGoedemorgen all,17 May 2017 - 08:24
KoenBeste trapple, Heb sinds kort een one plus 3t met android versie 7. Als ik in de standby app een datum wil selecteren dan sluit de app zich. Daarna moet je alles weer invoeren oftewel de app is niet te gebruiken. Groetjes, Koen Schimmel11 Feb 2017 - 11:17
AwesomeThx, Cees, for your donation to keep TRApple & eTRA safe and stable.27 Mar 2015 - 10:33
Awesome@steven: http://trapple.nl/content/agenda-niet-te-zien19 Feb 2015 - 18:53
X